Opbouw van de tentoonstelling

Maandag 19/09/2005. Die dag begon het circus. Alles wat we in het voorafgaande jaar hadden voorbereid, moest op vier, vijf dagen uitgevoerd worden want op vrijdagavond 23/09/2005 om 20 uur zou de tentoonstelling geopend worden. Het was rond 9 uur die bewuste maandagmorgen toen een grote vrachtwagen de parking van het Parochiaal Centrum van Hofstade kwam opgereden. Willy, Jef, Marc en Romain waren aanwezig. Toen het luik van de vrachtwagen werd geopend, waren we alle vier een klein beetje overdonderd. Prof. Marc Rogge en vier van zijn personeelsleden waren gelukkig aanwezig en onmiddellijk kon men vaststellen dat deze mensen beroepshalve wisten wat ze te doen hadden. Na een goed uur was de vrachtwagen geledigd en stond alles opengespreid in de zaal van het parochiaal centrum. Tegen de middag stonden de eerste panelen met ingewerkte kasten en verlichting reeds recht. Op het einde van de tweede dag stond gans dit decor recht en kon men beginnen met de opvulling van de kasten.

Alle archeologische objecten werden overgebracht, een spannende belevenis want alles moest met de grootste omzichtigheid behandeld worden. Willy kweet zich voorbeeldig van deze taak en aan hem is het ook te danken dat met de minste verplaatsing van de objecten alles geordend stond. Samen hadden we tijdens de voorbereiding alles zodanig ingepakt en onze les zo goed uit het hoofd geleerd dat ik maar moest vragen “Willy, materiaal ijzertijd”, en in een wenk werd ik bediend. Wat een luxe.

Gudrun en Gunivière waren speciaal overgekomen van Velzeke om samen met Willy en mij de kasten op te vullen. Deze beide dames die speciaal opgeleid zijn voor deze taak en voor het behandelen van archeologische objecten, toverden alle kasten om tot feeërieke etalages.

Het was vrijdagmiddag toen alles klaar stond. Het spannende aftellen naar de opening kon beginnen. Was ik nerveus? Neen, voor zo een klein beetje.

Het begin van een zenuwslopende week.

Het begin van een zenuwslopende week.

 
Het middenblok werd rechtgezet, passen, meten en ja, zelfs een vloekske.

Het middenblok werd rechtgezet, passen,
meten en ja, zelfs een vloekske.

 
De opvulling van de kasten kan beginnen.

De opvulling van de kasten kan beginnen.

   
Gunivière en Romain, elk voorwerp draaien en keren tot het goed ligt.

Gunivière en Romain, elk voorwerp draaien
en keren tot het goed ligt.

   
Het ophangen van prehistorische artefacten, een blikvanger van de tentoonstelling.

Het ophangen van prehistorische artefacten,
een blikvanger van de tentoonstelling.

   
Gudrun onderwerp elk voorwerp aan een grondige controle voor het in een van de kasten verdwijnt.

Gudrun onderwerp elk voorwerp aan een grondige
controle voor het in een van de kasten verdwijnt.