Verslag 10de werkdag: zaterdag 27/01/2007

Deze werkdag begon anders als de voorgaande. Voor we ons naar het museum begaven zijn Johnny, Hubert en Romain op koopjesjacht gegaan. Zij hebben in samenspraak met de mensen van het museum tien stapelbare opbergboxen aangekocht. Dit om het geïnventariseerde materiaal netjes op te bergen. Doch, gedreven door de refittingkoorts waren we om 14u weer op onze vertrouwde post.

Het duurde geen vijf minuten of Johny kraaide al victorie, weer twee scherven van het zoveelste bord in grijs aardewerk, Belgische waar. Met alles wat reeds gekend was in het museum van dit type aardewerk plus hetgene wat wij reeds hebben samengebracht mogen wij reeds vaststellen dat dit soort van gebruiksvoorwerp frequent voorkomt op de site. Johny slaagt er die namiddag in om nog drie van deze voorwerpen te refitten.

Ondertussen is onze trouwe gezel Willy aangekomen. Ook hij slaagt erin om een refitting van dergelijk soort artefact te doen slagen.

Na een warme kop soep ons klaargemaakt door meesterkok Hubert gaan de werkzaamheden door.

We worden verrast door een bezoek van Luc Geeroms, conservator van het museum die opgetogen de vooruitgang van de inventarisatie vaststelt.

Ikzelf heb me vandaag voorgenomen om zeker alle voorwerpen van de bouwmaterialen (tegulae, imbrecies, mortelspecie, bouwstenen en metaal) op te bergen.

 
Twee stapelboxen met bouwmaterialen, de eerste geïnventariseerde objecten.

Twee stapelboxen met bouwmaterialen,
de eerste geïnventariseerde objecten.

 

Ondertussen is Walter ook aangekomen zodat we met vijf man een vruchtbare namiddag kunnen doorbrengen. En vruchtbaar was hij: 4 refittings van borden in grijs aardewerk, 1 bodem van een kruik met wijd opengaande buikwand, in licht roze aardewerk, dunwandig, 1 bodem van kruik in ruw grijs aardewerk met smalle opgaande buikwand. 1 rand van urne, grijs aardewerk type Holwerda, 1 scherf van mortaria aansluitend op stuk mortaria uit de geinventariseerde reserves van het museum (4951), samen geven deze compositie met (4956). Ook Regine, mijn echtgenote, vereerde ons met een bezoek.

Ikzelf ben begonnen met een doorgedreven triage van het materiaal dit om een beter overzicht te krijgen in de werkbakken.

Rond 17u30 begeven we ons terug naar de bewoonde wereld. Dit met een gevoel van zekerheid dat we nog voor verrassingen zullen zorgen.

Nog een pittig detail. De bodem van de kruik samengesteld door Hubert komt uit twee verschillende dozen: HOF1 en HOF14. Hierdoor is aangetoond dat niet alle materiaal afkomstig uit dezelfde doos afkomstig is uit dezelfde context.

 
Bodem van een kruik in lichtroze aardewerk, met wijdopengaande buikrand.

Bodem van een kruik in lichtroze aardewerk,
met wijdopengaande buikrand.

 
Hubert en Johnny voor de massa scherven van kleine urnes type Holwerda.

Hubert en Johnny voor de massa scherven
van kleine urnes type Holwerda.